Windowssin asentaminen - miten se kannattaa tehdä


Useimmat yksityiskäyttäjät, jotka asentavat Windowsin itse kotona tai harrastusmielessä, kokoavat tietokoneensa komponenteista, asentavat käyttöjärjestelmän uudelleen heti uuden laitteen käyttöönoton jälkeen tai päivittävät vanhaa konettaan. Tämä ohje on suunnattu erityisesti niille, jotka suorittavat Windows-asennuksia itse ja tekevät sitä usein syystä tai toisesta. Tässä ohjeessa oletetaan, että sinulla on jo perusymmärrys Windowsin asentamisesta. Suosittelen käyttämään aina Pro-versiota.


Kuuntele englanninkielinen podcast tästä kirjoituksesta: 



Yksi Windows 11:n haasteista on, että käyttöjärjestelmä sisältää runsaasti ylimääräisiä ohjelmia, toimintoja ja mainoksia. Lisäksi Microsoft kerää huomattavan määrän telemetriatietoa kaikilta käyttäjiltä, mikä voi olla yksityisyysriski ja monille myös periaatekysymys. Nämä ylimääräiset ohjelmat saattavat kuluttaa merkittävästi muistia, suoritintehoa ja tallennustilaa, vaikka niitä ei usein käytetä, mikä voi aiheuttaa tarpeetonta häiriötä ja ärsytystä.

Monet Windowsin käyttäjät poistavatkin nämä sovellukset parantaakseen tietokoneen suorituskykyä ja säätävät yksityisyysasetuksia omien tarpeidensa mukaisiksi. Tämä voi tehdä järjestelmästä nopeamman, mutta Windowsin ominaisuuksien poistamisessa on oltava varovainen; tiettyjen komponenttien poistaminen voi heikentää järjestelmän toimintaa tai jopa vahingoittaa sitä. On tärkeää ymmärtää, mitä kannattaa poistaa ja mitä ei. Esimerkiksi Edge-selainta ei kannata poistaa, koska se on integroitu syvälle käyttöjärjestelmään.

Usein Windows-asennuksen yhteydessä valitaan myös käsin kaikki mahdolliset telemetriatietojen lähetykset pois päältä, mikä voi osaltaan auttaa parantamaan yksityisyydensuojaa


Toinen merkittävä haaste Windows 11:n käyttöönotossa on sen vaatimukset laitteiston suhteen, erityisesti prosessorien osalta. Microsoftin päämääränä näyttäisi olevan käyttöjärjestelmän turvallisuuden parantaminen hyödyntämällä uudempien prosessoreiden tarjoamia edistyneempiä turvaominaisuuksia. Haasteellista tässä on se, että monet ihmiset käyttävät yhä vanhempia mutta varsin toimivia tietokoneita, jotka voisivat palvella vielä vuosia. Näin ollen kyseiset käyttäjät eivät pysty päivittämään Windows 11:een, joka muuttuu välttämättömäksi vuoden 2025 jälkeen, kun Windows 10:n tuki ja turvallisuuspäivitykset päättyvät.


Windowsin voi asentaa monella eri tavalla, ja siihen on saatavilla lukuisia myös kolmansien osapuolien työkaluja. Virallinen ja Microsoftin kuluttajille tarjoama tapa on kuitenkin käyttää Media Creation Tool -työkalua tai vaihtoehtoisesti ladata Windows ISO-tiedostona. Jos et ole täysin varma, mitä olet tekemässä, nämä ovat ainoat suositeltavat tavat.

 

Avaan nyt hieman omaa tapaani asentaa ja optimoida Windows. Rakentelen vapaa-ajallani jonkin verran tietokoneita eri käyttöihin, joten joudun asentelemaan Windowsia ja tarvittavia lisäohjelmia kohtalaisen usein, jolloin samojen, monien klikkauksien nopeuttaminen ja automatisointi nousee omaan arvoonsa. Tapa, jolla asennan Windowsin, on turvallinen, toimivaksi havaittu ja säästää minulta tunteja aikaa ja turhautumista tehdä aina samat asiat uudestaan. Tietokoneen kokoamiseen osista käyttövalmiiksi noin puolet ajasta kuluu Windowsin, ajureiden ja ohjelmistojen asennukseen sekä niiden konfigurointiin.

Kannattaako sitten käyttää aikaa "automatisoinnin rakentamiseen", jos asentaa Windows-käyttöjärjestelmän vaikkapa vain kerran vuodessa? Uskon, että kannattaa, koska jotkin tässä esitellyt menetelmät ovat ilman automatisointia vaikeita tai kokonaan mahdottomia toteuttaa manuaalisesti ja niiden tekeminen on esitetyillä tavoilla huomattavasti nopeampaa ja kohtalaisen helppoakin.

 

Microsoft tarjoaa omia työkalujaan myös yrityskäyttöön, kuten ilmaisen MDT:n, joka on suunniteltu Windows-asennusten automatisoimiseen ja jolla voi suorittaa monia alla olevia automatisointeja Microsoftin "tukemalla" tavalla. Käyttäjiltä edellytetään kuitenkin laaja-alaista ja päivitettyä tietämystä näiden työkalujen käytöstä, ne on suunniteltu IT-ammattilaisille ja niiden oppimiskynnys voi olla varsin korkea, joten en suosittele näitä kotikäyttäjille.





Käytän kahta työkalua Windowsin asentamiseen, joiden avulla prosessi sujuu vaivattomasti ja nopeasti. Windows-käyttöjärjestelmän voi ladata ja asentaa täysin laillisesti ilman kustannuksia, mutta aktivointi edellyttää maksullista lisenssiä. Lisenssejä on kuitenkin saatavilla myös edullisina vaihtoehtoina.

 


Windowsin asennus


Tarvitaan:

  • Toinen tietokone (voi olla myös Mac tai Linux), jos olet rakentanut uuden tietokoneen
  • 16GB tai isompi muistitikku

Ensimmäinen steppi on tehdä asennusmuistitikku Microsoftin "virallisella" kotikäyttäjille suunnatulla tavalla. Sen voi tehdä menemällä sivulle https://www.microsoft.com/software-download/windows11 ja valitsemalla sieltä "Create Windows 11 Installation Media" -otsikon alta Download Now. Tämä lataa koneelle Media Creation Tool -työkalun, jolla voi suoraan tehdä muistitikun, mutta vaihtoehtona on myös ladata vain ISO-tiedosto, jonka voi itse "polttaa" muistitikulle jollain toisella työkalulla. Samalla sivustolla on suoraan myös ladattavissa ISO-tiedosto ilman työkalua valitsemalla “Download Windows 11 Disk Image”. Tämä on tarpeen, jos haluat esim. asentaa virtuaalikoneen.


Kun levykuva on ladattu tai muistitikku luotu, mene sivulle https://schneegans.de/windows/unattend-generator/
Tällä sivustolla luodaan autounattend.xml-tiedosto, jonka avulla voi ”käskeä” Windowsin asentumaan "tietyllä tavalla”. Windowssin asentaminen tällä tavoin on standardi ja hyväksytty menetelmä yrityskäytössä, sillä Windows tarjoaa sisäänrakennetun toiminnon, jonka avulla käyttöjärjestelmän asennusta voidaan mukauttaa lisäämällä kyseinen tiedosto suoraan Windows-asennusmedian juurikansioon. Sivusto on kehitetty pätevän henkilön toimesta, ja se yksinkertaistaa prosessia, joka tyypillisesti toteutetaan yritysten käyttöön suunnitellulla Windows System Image Manager -työkalulla. 


Mitä tuolta sitten kannattaa valita? No, sen selittämiseen tarvittaisiin useita sivuja tekstiä, joten on helpompaa ja nopeampaa katsoa tämä video: https://youtu.be/WyLiJl-NQU8?si=8SCKU7uOa4Q_HFsa&t=44

Työkalun avulla voidaan mm.

  • Ohittaa Windowsin laitevaatimukset
  • Asentaa Windows ilman Microsoft-tiliä
  • Poistaa turhat ohjelmat ja ominaisuudet jo asennusvaiheessa



Parit vinkit:


Jos haluat säilyttää Windowsin kokonaan englanninkielisenä, jätä kaikki kielivalinnat oletuksiin. Muutoin tietyt sovellukset, kuten Windows Defender, saattavat käyttää suomea, tai winkkari näyttää alapalkissa vammaisia kielivalintoja, vaikka käyttöjärjestelmän kieli olisi englanti. (Windowsin kielivammaisuus). Kieliasetukset (ja alue, formaatti ym.) tulee muuttaa käsin vasta asennuksen jälkeen. 

Kannattaa valita:

  • Do not reboot with users signed in
  • Disable app suggestions
  • Disable widgets
  • Prevent device encryption
Express settingssistä kannattaa jättää valinta kohtaan Disable all.

Remove bloatware -kohdasta teen itse seuraavat valinnat:

Painan aluksi Select all ja poistan sen jälkeen valinnat seuraavista ohjelmista, jotta niitä ei poisteta:

  • Notepad (classic)
  • Onedrive
  • Snipping Tool
  • Windows Media Player (classic)
  • Notepad (modern)
  • Paint

  • Calculator

Voit tietenkin itse valita mitä haluat, mutta sanoisin, että yllä olevat ovat oikeasti hyödyllisiä.

Käytännössä tämän jälkeen voi skrollata sivun loppuun ja valita ”Download xml file”, ellet halua tehdä lisävalintoja, omia skriptauksia tms.

Huomioi, että sekä Windows että yllä mainittu sivusto kehittyvät ja muuttuvat jatkuvasti, joten käy asetukset tarkasti läpi. Esim. tätä kirjoittaessa Windows Hello -ominaisuuden voi nyt poistaa käytöstä, mutta en suosittele sitä.

Kun sinulla on autounattend.xml -tiedosto, katso tämä video: https://youtu.be/VapEEf4k7Eo?si=6n9VhyQrd7VfMZiS

Sijoita siis kyseinen tiedosto Windowsin asennusmedian juurihakemistoon. Videolla näytetään vaiheet tiedoston lisäämiseksi. Kun olet valmis, voit aloittaa Windowsin asennuksen USB-tikulta. Suosittelen, ettet anna koneelle nettiyhteyttä asennuksen aikana, jolloin paikalliset tilit ym. tulee tehtyä "oikein". Prosessi on suoraviivainen, säästää aikaa ja on hyödyllinen, sillä näin vältät manuaalisen ohjelmistojen poistamisen ja yksityisyysasetusten säätämisen.


Lisämuokkaukset ja ohjelmien asennus

Kun sitten Windows on asennettu, olet asentanut tarvittavat ajurit, ajanut kaikki päivitykset ym, tulee toisen työkalun vuoro. Tämä työkalu on Chris Titus Tech’s Windows Utility ja sen avulla voi mm.

  • Valita laajasta valikoimasta asennettavat ohjelmat ja asentaa ne kaikki kerralla painamalla yhtä nappia.
  • Muuttaa Windowsin asetuksia suositeltavammiksi painamalla paria nappia.

Katso video aiheesta: https://youtu.be/pldFPTnOCGM?si=SOuUqIjF9umeXmL-

Parit vinkit:

  • Älä disabloi Storage Senseä, sillä se on hyödyllinen ominaisuus, joka putsaa tarpeettomia väliaikaisia tiedostoja taustalla automaattisesti.
  • Disk cleanuppia ei tarvitse ajaa tässä vaiheessa.
  • Paina Run OO Shutup 10 ja valitse siitä Apply only recommended.
  • Jos kyseessä on pöytäkone, kannattaa valita Ultimate power plan.
  • Buuttaa kone, kun olet valmis.

Jos olet rakentamassa uutta konetta ja sinulla on käytettävissä toinen Windows-kone, virtuaalikoneen käyttäminen on hyvä tapa testata kaikkien asetusten vaikutuksia etukäteen tai muuten vaan kokeilla tässä neuvottuja asioita. Windows:n Pro-versio sisältää Hyper-V-ominaisuuden, jonka voit ottaa käyttöön kytkemällä sen päälle ja aktivoimalla virtualisoinnin BIOSista. Hyper-V:n avulla voit luoda virtuaalisen testikoneen ja kokeilla kaikkea ennen asentamista fyysiseen koneeseen. Suosittelen käyttämään Hyper-V:tä muiden kolmansien osapuolien ratkaisujen, kuten Oracle VirtualBoxin, sijaan.

Nyt sinulla on asennustikku, joka mahdollistaa "puhtaan" Windows-käyttöjärjestelmän asentamisen todella helposti ja nopeasti. Käyttämällä Chris Titus -työkalua ja vielä sen import/export -toimintoa voit suorittaa lisämukautuksia nopeasti, vaivattomasti ja tehokkaasti. Sit vaan asentelemaan! 😅

Bonuskierros: 

Täysin laillinen, aito, varmasti toimiva ja super-edullinen Pro-version aktivointilisenssi!


1. Mene tänne: https://vip-cdkdeals.com
2. Osta haluamasi lisenssi (Windows 10 -lisenssi riittää Windows 11:een)
3. Käytä alennuskoodia CAREY
4. Toimii varmasti. Jos ei, ota muhun yhteyttä. Niin varmaksi uskallan luvata tuon.
5. Jos ostat normaalisti kaupasta tämän lisenssin, maksat n. 100€ ylimääräistä.


Mikä tekee halvat hinnat mahdollisiksi ja miksi kaikki eivät myy näin halvalla? Useat kiinalaiset yritykset hankkivat suurissa erissä OEM-lisenssejä Microsoftilta merkittävän alennettuun hintaan ja myyvät niitä kuluttajille pientä voittoa tavoitellen. Harmaalla alueella, ehkä, mutta toimii.

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti